Alla inlägg den 1 april 2019

Av Lukas Givarius - 1 april 2019 09:30

En kompost är egentligen naturens egna sätt att ta hand om det som har dött. Genom kompostering så tar jorden hand om döda buskar, grenar, gräs, blad men också djur och insekter och förvandlar det döda till ny jord som i sin tur kan nära det levande – kompost är en viktig del av kretsloppet.

För bara ett par år sedan körde de flesta ut sitt trädgårdsavfall i skogen, kastade matavfall i soporna och lät det antingen ruttna eller förbrännas. Detta är ett stort energislöseri som kostar mycket energi samtidigt . Om man har en kompost hemma så får man den bästa matjorden till din trädgård.

Det finns lite olika komposter – dels så delar man i varmkompost och kallkompost. En varmkompost hålls uppvärmd under vintern medan en kallkompost läggs i träda. En kallkompost används oftast till trädgårdsavfall och behövs därför inte på vintern. En kompost för hushållsavfall är en vamkompost – den är isolerad och riktigt kalla dagar kan en kompost för husållsavfall behöva lite extra isolering som trasmattor eller pappskivor för att hållas varm

En kompost kräver lite tid och kärlek för att komma igång – du behöver dels bygga en kompost sen behöver du samla ihop en bra grund till din kompost (bra jord och maskar). Sen kan du starta din kompost. Lägg inte på allt på en gång, kommer det i för mycket blött så finns det risk att din kompost börjar att ruttna istället för att komposteras. Kompost handlar om balans och ganska snart lär du dig hur det ska se ut och lukta. Eller inte lukta snarare – en kompost i balans har en mjuk doft av jord men ingenting mer. Börjar en kompost att lukta så

Allt om komposter kan du läsa hos Mullbanken.se men också beställa en kompost för trädgård, hushåll eller urinseparering. Att bygga ihop en kompost som kommer i byggsats tar inte så lång tid och är ganska enkelt.

Det finns många bloggar som skriver om kompost och kretslopp – i en bra trädgårdsblogg kan du också få förslag på vad du kan göra med all den fina jorden du får ur din kompost. Från start till första skörden jord ur en kompost tar det mellan två och tre säsonger lite beroende på var du bor i landet och om du använder en varmkompost eller kallkompost för kompostering.

Att ta vara på och kompostera sitt eget hushållsavfall är en del i en grön tanke som är växande - vi köper komposter och komposterar allt mer. Belöningen för ditt arbete – du får den bästa matjord som finns.

Tidigare månad - Senare månad

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
April 2019 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards